Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Селекция

Селекция

Видът на фундамента се определя от много параметри на площадката, както и от климатичните характеристики на района за избор на строителни материали. За да изберете правилния тип фундамент на къщата, трябва внимателно да проучите мястото на сградата Трябва да се вземат предвид следните фактори:

  • вид на почвата;
  • повърхностен релеф;
  • ниво на подземните води;
  • дълбочина на замръзване на почвата;
  • сеизмична активност.

И в естетически план, и в практическото релеф на повърхността (предимно височинни различия) влияе върху избора на вида на основата. Когато извършвате строителство на равен терен, можете да използвате всеки тип. Необходимо е да се обърне внимание на почвата, дълбочината на замръзване, нивото на подземните води. За да построите къща в планинска или хълмиста местност, не всеки тип основа е подходящ. Тук най-добрият вариант е да се изберат такива основи като монолитна или купчина.

Основи

При полагане на основата, вземете предвид нейната дълбочина и тип почва.

Видът на почвата не е по-малко важен показател за избора на структури. Почвите се разделят на изкуствени и естествени.

Естествената почва осигурява структурата с необходимата стабилност, т.е. има товароносимост, достатъчна за изпълнение на възложените задачи. Необходимо е да се вземат предвид сезонните валежи.

Изкуствена почва - вид естествена почва, която няма желаната товароносимост. Тя трябва да бъде уплътнена с трамбовъчни или химически добавки. За сгради до три етажа ще бъде достатъчно естествено място.

Преди строителството е необходимо правилно да се инспектира строителната площадка, да се определят свойствата и вида на почвата. За да направите това, направете ограда с помощта на ръчна сонда.

Почвата

За да извършите качествено изчисление на фундамента, трябва да знаете свойствата и особеностите на почвата.

Дълбочината на замръзване на почвата засяга дълбочината на полагане. Когато водата замръзне, нейният обем се увеличава с 10%. В резултат на това почвата през зимата може да се повиши и да избута основата от земята. С настъпването на топлина през пролетта ледът започва да се топи, а основата стяга назад. Това се случва ежегодно; Процесът се нарича замръзване. Процесът протича неравномерно по периметъра на основата на къщата, има деформация, пукнатини, които могат постепенно да доведат до разрушаване.

За да намалите ефектите от засилване, можете да използвате един от следните методи:

Защита на почватаОтводняването на основата ще облекчи не само вдигането на почвата, но и ще намали броя на ремонтите в бъдеще.

  • намаляване на страничната повърхност в основата;
  • защита на почвата от замръзване чрез дъждовна канализация или дренаж;
  • създават плъзгащ се слой върху страничната повърхност;
  • форма трапецовидна със стесняване;
  • заспивайте при синусите на сутерена с неподпилен грунд.

Необходимо е също така да се проучи нивото на подземните води: то може да има решаващо влияние върху дълбочината на полагане на основата и нейния тип. Невъзможно е да се положат основите на насипни почви.

За да се определи сеизмичната активност трябва да се съсредоточи върху сеизмичното зониране. Ако обаче е взето решение за изграждане на къща на неблагоприятно сеизмично място, трябва да се вземат някои мерки за укрепване на конструкцията на фундамента. С сеизмичност на строителната площадка повече от 9 точки за строителството на къщи и не може да има съмнение.

Извършване на изчисления

Товарите трябва да бъдат внимателно изчислени и изграждането на къщата, както и изграждането на спомагателни сгради. При проектирането трябва да вземете предвид общото тегло на всички елементи, които ще ги окажат под натиск. Това включва строителни материали, конструктивни елементи, снежна покривка, мебели, оборудване и т.н.

Онлайн калкулатор за изчисляване дълбочината на замръзване на почвата

 

За България изберете Краснодарский край, г.Сочи

SOFIA- TRUST 

Позвънете сега:

Tei. +359 89 896-63-89, +359 88 237-78-66+359  88  768-65-82

1734, България, г. София, улица Професор Стефан Димитров, 2

Tel. +7 (499) 343-88-35, +7 (926) 437-46-49, +7 (987) 955-03-82

103220, г. Москва, ул.Башиловская, 20, корпус 1

Яндекс.Метрика

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?