Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Видове фундаменти за строителство на сгради

 

При производството и избора на основната част трябва да се ръководят от няколко нормативни документа.

Съществуват няколко принципа за разделяне на структурите на групи.

Има четири групи:

 • Ууд. Сега те на практика не се използват поради наличието на по-надеждни и трайни аналози;
 • Чакъл. Състои се от големи камъни, тази опция е широко използвана в миналото. Сега тя може да бъде приложима само за частно строителство при наличие на достатъчно количество използван материал;
 • Бетон и стоманобетон. Модерна смяна на развалините;
 • Metal. Основният представител на метални основи - винтови пилоти. Тази опция се използва активно при изграждането на леки къщи.

Фундаменти

Видове база за частна къща като дизайн:

 • лента;
 • колонен;
 • трупат;
 • плоча.
 

панделка

Опорите за колани могат да бъдат направени от стоманобетон, бетон или чакъл. Този тип фундамент е подходящ, ако е необходимо, устройства в сутеренната сграда. Има три вида ленти:

 • дълбока основа (дълбочина на лагера повече от 1,2 m);
 • плитко полагане (дълбочина на носенето от 0,5 до 1,2 m);
 • не е погребан

В зависимост от вида на секцията ленти дизайни са:

 • правоъгълна;
 • т-образна (с разширяване в долната част за увеличаване на носещата способност).

Разновидности на основата на лентовия тип също се разпределят в зависимост от начина на тяхното производство. За частно строителство монолитни структури ще бъдат изгодно решение. Те не изискват участието на тежко оборудване и работници с определени познания. Основният недостатък е необходимостта да се изчака бетонът да се излее, за да вдигне силата. Точното време зависи от материала, температурата на въздуха и влажността. Средно, втвърдяването на бетонната смес отнема 4 седмици.

 

Фундаментза сглобяема къщаСглобяемите основи са подходящи за изграждане на жилищни сгради и големи обекти. Изградени са от бетонови блокове и фабрично изработени бетонни подложки. Тази опция ви позволява да увеличите производителността. Но за изграждането ще се изисква повдигащо оборудване и квалифицирани работници, за да осигурят елементите на куката на крана и да ги монтират в проектното положение. 

Всеки от тези проекти има свой собствен обхват на приложение.

колонообразен

Основите на колоните се използват за изграждане на сгради върху метална или стоманобетонна рамка. Служат като опори за отделни колони. За изграждане на промишлени сгради, използващи основи на колоната стъклонен тип. За частно строителство можете да намерите по-прости конструкции с правоъгълно или квадратно напречно сечение. Изработени са от бетон или стоманобетон. По същия начин, както в случай на лента, те различават типовете основи според дълбочината на тяхната основа:

 • промиване;
 • плитка дълбочина;
 • не е погребан
 

Колонообразен фундаменти

купчина

Най-близкият род на колонна основа е купчината основа. Необходимо е да се разграничат пилотите за частно строителство и за изграждане на жилищни сгради, офис сгради и промишлени съоръжения. Последните имат голям диаметър на доста висока цена. В частния сектор обикновено се използват два вида пилоти:

Те се различават по материали и производствени технологии. Първите се произвеждат в завода и се доставят в готов вид на строителната площадка. Вторият - се попълва на място.

Основата на купчини е практически единственият начин да се работи на блатиста почва. Те могат да работят на слаби почви с високо съдържание на вода. Но е важно да се помни, че такива елементи са подходящи само за немасови конструкции, изработени от дърво или лек бетон.

В зависимост от вида работа пилотите се разделят на окачени и подпори. Окачването осигурява носеща способност само за сметка на страничната повърхност. Стойките на купчината се поддържат на земята в долната част. Висящите елементи се използват, ако почвеният слой с добри якостни характеристики е твърде дълбок.

Купчина

За да се гарантира съвместната работа на отделни пилоти или стълбове, се извършва. Това е лента, свързваща горните части на опорите. Rostverk може да бъде метал, дърво или стоманобетон. Изборът на материал зависи от вида на стените на сградата, разстоянието между опорите на фундамента и други фактори.

плоча

Наскоро, в частния сектор набира плоча база. Конструкцията е от стоманобетон. Плочата може да бъде заровена, леко заровена или не погребана. Най-лесният начин да направите непотопена структура. Тя не изисква комплексни мерки за развитие на почвата. Стоманобетонна плоча.

 

Стоманобетонна плоча

Важно е! Всички огъващи бетонни конструкции трябва да бъдат подсилени със стоманена армировка. Тези елементи включват: решетка, вдлъбнати фундаментни ленти, плочи. Когато се използват само бетон, на повърхността бързо ще се появят пукнатини и ще започне разрушаване.

Изборът на типа фундамент за частна къща >>>

 

SOFIA- TRUST 

Позвънете сега:

Tei. +359 89 896-63-89, +359 88 237-78-66+359  88  768-65-82

1734, България, г. София, улица Професор Стефан Димитров, 2

Tel. +7 (499) 343-88-35, +7 (926) 437-46-49, +7 (987) 955-03-82

103220, г. Москва, ул.Башиловская, 20, корпус 1

Яндекс.Метрика

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?