Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Коя греда е по-добра за изграждане на къща?

Видове дървен материал какъв размер е най-подходящ за къща, изработена от дървен материал

Отивайки да построи всяка къща от дървен материал, собственикът ще трябва да вземе решение относно избора и закупуването на строителни материали. Изборът днес е доста широк: това е обикновен лъч от естествена влага и изсушен, профилиран лъч със специална форма или залепен материал. Но във всички случаи ще е необходимо първо да се определи размерът: топлинната защита на стените и цената на материалите зависят от това. Какъв размер дървен материал за изграждане на къща ще бъде оптимален?

Готови монтажни комплекти

Опции за размер и тяхното използване

Размерът на гредата

Размерът на гредата е много важен параметър, който трябва да се вземе предвид при проектирането. В продажба има най-различни опции: минималното напречно сечение е 144х145 mm, максималното е 194х195 mm. Коя опция да изберете за конкретна конструкция:

 • За лятната вила, като правило, се избира златната средна: гредата може да има сечение 144x145 mm. В топлия сезон такава къща ще бъде много удобна и удобна, в допълнение, тази опция е достатъчно удобна за изчисления и стилизиране. Ако планирате да използвате сградата за целогодишно използване, можете да й осигурите допълнителен слой външна изолация;
 • Размерът на дървения материал за зимния дом трябва да бъде максимален, особено в региони със студен климат. В строителството се използват опции от 144x145 mm до 194x145 mm. Най-дебелата греда е скъпа, но поради по-голямата височина на всеки ръб на материала се изисква по-малко, което частично компенсира увеличените разходи.

Материал за изгражданетоПо този начин, от какъв размер дървен материал за изграждане на къща, всеки бъдещ собственик избира независимо.

Трябва обаче да се помни, че спестяванията при избора на материал за стена в крайна сметка ще доведат до увеличени разходи за отопление и изолация на сградата, в противен случай ще бъде постоянно студено в нея.

Размерът на гредата за къщата определя нейните шумоизолационни качества: през твърде тънки стени ще се чуят всички улични шумове, което значително ще намали комфорта на живот.

Ако изберете изсушена профилирана греда, това частично ще спести на изолация: тъй като короните ще прилягат плътно една до друга, топлоизолационните свойства на стените ще бъдат много по-високи.

Много строители смятат, че е нерентабилно да се закупи греда с размери 195х145 mm а разликата в дебелината на стената ще е общо 5 cm, в сравнение с конвенционален лъч със сечение 144х145 mm.

Тази разлика може да бъде компенсирана с допълнителна външна изолация, която в крайна сметка все пак ще е по-евтина.

Конструкция от завършен комплект за къщи от дървен материал

Какво е по-изгодно да закупите: бар в склад за дървен материал или завършен комплект за къща в специализирана компания? И двете опции имат своите предимства: обикновен лъч ще струва много по-евтино, но сглобяването на комплект за къща ще отнеме много по-малко време. Такъв комплект може да бъде направен по специална поръчка:

 • Клиентът се обръща към специализирана компания SOFIA- TRUST и за него е разработен индивидуален проект за къща, който отчита всички желания, свързани с дебелината на стените, разположението на прозорци, врати и прегради и т.н;
 • По поръчка се изработва набор от части, които се доставят на строителната площадка в номерирана форма;
 • Комплектът се сглобява като дизайнер в най-кратки срокове и много скоро къщата е готова за украса и заселване. Такъв комплект веднага ще осигури трайни фуги на стенни елементи: няма да се налага да се настройват директно на строителната площадка, всички фуги ще бъдат незабавно изрязани до точни размери с помощта на специално оборудване.

Дебелината на гредата, използвана за производството на домашни комплекти, също може да бъде различна. Стандартна опция: 144x145 mm, по желание на клиента може да се използва и по-дебела греда. Това ще постигне висока топлинна ефективност на сградата.

Когато изгражда собствена дървена къща, всеки човек задава въпроса: "Как да изберем оптималната дебелина на гредата за вътрешните и външните стени"? Нашата статия ще ви помогне да разберете какви видове и размери са този материал, как правилно да изчислите дебелината му и да разберете сами каква е необходимата дебелина на греда за къща от дървен материал във вашия случай.

 

Комплект за къщи от дървен материал

Къща от дървени трупи от готов комплект за къщи може да се сглоби от всеки човек благодарение на готови обработени фуги.

Видове и размери дърво за изграждане на къщи

Изработва се във фабриката от дърво с остатъчно съдържание на влага не повече от 30%. За това дневникът се нарязва до желания размер.

Стандартни секции на гредата:

 • 144х145 mm;
 • 194x145 mm;
 • 194х195 mm.

Неоспоримото му предимство в сравнение с кръгла дървесина е липсата на излишна дървесина, което означава, че къщата изисква по-малко масивна основа. Освен това е много по-удобно да се изгради от правоъгълна греда и, следователно, по-бързо.

Недостатъците са същите като тези на кръглия дървен материал, с изключение на високото свиване.

Профилирана греда се отличава с това, че в нея са избрани жлебове от противоположни страни в растението, така че по време на монтажа конструкцията да се сглобява по метода "език и шлиц".

В този случай се образува много точна става, която практически не се издухва от вятъра. Недостатъците остават същите, с изключение на духането.

Залепените гредиЗалепените греди са вече нови технологии в производството на дървени греди за строителство. Тя е лишена от всички недостатъци, присъщи на всички предишни видове материали.

Лъчът е изработен от дъски, изсушен до относителна влажност 2-10% и залепен под високо налягане в пакет. След залепването готовата торба се профилира.

Поради слоестата структура, той:

 • не изкривена;
 • не се напуква;
 • не изсъхва.

Тъй като в процеса на залепване дъските се обработват със специални противогъбични съединения, залепеният дървен материал не се плесни и не се огъва. - значително по-висока цена.

Готови монтажни комплекти

 

Специални комплекти дървени къщи за собствена конструкция. Комплектът включва всички необходими елементи с готови разфасовки за връзки помежду си.

Всички артикули трябва да бъдат маркирани. От този комплект къщата е построена като дизайнер.

Комплект за изграждане на дървена къща се изработва във фабриката по индивидуална поръчка.

Съдържанието на пакета може да включва:

 • уплътнител от специална нетъкан текстил, който не подлежи на гниене и гниене, за да се осигури плътност на стените на къщата (цената не е включена в комплект);
 • Брезови дървени щифтове (цената не е включена в комплект);
 • греда с клиновидни канали и издатини, за да се осигури херметичността на връзката;
 • монтажни чертежи и инструкции за сглобяване на къща със собствените си ръце;
 • спецификация на материалите в комплекта;
 • сертификати за съответствие на качество и екология;

Важно!
За да се постигнат най-добрите показатели по отношение на топлоизолацията, е необходимо да се използва уплътнител, например ютен филц.
Той трябва да бъде поставен между каналите, за да се избегне появата на възможни пукнатини.
Предимството на такъв печат е, че той ще приеме формата, която ще е необходима.

 

Готови монтажни комплекти

Как да изберем оптималната дебелина на гредата за къщата

Според строителните норми и правила (SNiP) дебелината на дървения материал за къщата се избира в зависимост от климата на територията, на която се планира изграждането на къщата. Трябва обаче да кажа, че има някои изчисления, чрез които можете да зададете точната стойност на този параметър.

Как да изберем оптималната дебелина на гредата за къщата

Формули за изчисление

Дебелината на стената на къщата е избрана в този случай според два основни критерия:

 • санитарно-хигиенни (стандартизирани);
 • пестене на енергия.

Необходимият размер за стените може да се изчисли по формулата:

необходима устойчивост на топлопреминаване на стената X коефициент на топлопроводимост на дървения материал.

Първият параметър е записан в стандартите SNIP. Той определя колко стената задържа топлина. За различните региони на Русия нормата е следната:

Москва  3,28 
Санкт Петербург 3,23 
Якутск 5,28 
Новосибирск  3,93 
Екатеринбург  3,65 
Твер  3,31
Сочи /България 1,79 
Краснодар/България  2,44 

 

Коефициентът на топлопроводимост на бара зависи не само от дебелината му, но и от вида на дървесината, от която е направена. Обикновено този параметър е посочен от производителя. Приблизителната средна стойност е 0,1 W / (m * K).

Примери за изчисляване на дебелината

Ние строим къща в Сочи, необходимата устойчивост на топлопреминаване е 1,79. Умножаваме го по топлопроводимостта на въпросния строителен материал. 1,79 * 0,1 = 0,179. Можем да вземем дървен материал с дебелина 180 mm и да не го изолираме допълнително. Или вземете материал с размер 150 мм. Тогава е достатъчно да добавите слой от 1 см минерална вата.

 

Заключения

 

Дебелината на дървения материал се изчислява по формулата. В този случай трябва да вземете предвид климата във вашия регион и дали ще добавите слой изолация.

България

Строителство в България, тухлени стены 250 мм. Допълнителен изолацията на стената е външна.

Ако сравним стените, изработени от дървен материал и тухли, да речем, за да отговарят на санитарните и хигиенните стандарти, тогава зидарията от 250 mm трябва да бъде положена от тухла, докато 60 - 80 mm е достатъчно от греда.

SOFIA- TRUST 

Позвънете сега:

Tei. +359 89 896-63-89, +359 88 237-78-66+359  88  768-65-82

1734, България, г. София, улица Професор Стефан Димитров, 2

Tel. +7 (499) 343-88-35, +7 (926) 437-46-49, +7 (987) 955-03-82

103220, г. Москва, ул.Башиловская, 20, корпус 1

Яндекс.Метрика

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?