Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Водач

Ако говорим за основата на типа шофиране, тогава пилотите трябва да бъдат задвижвани или притискани в земята със специална техника или вибрационен метод. Това прави процеса по-сложен. У дома, за да направи такава фондация ще бъде трудно.

Водач

Скутената фондация

Скутената фондацияСредната опция, която също често се използва за изграждане на къщи. Разликата е, че пилотите са направени точно на строителната площадка и са монтирани във вече изкопан кладенец. 

Работата е, че в планираните места се проучват кладенци. Това може да бъде направено ръчно (ръчно) или механизирано.

На дъното на кладенеца се прави пясъчна възглавница и се монтира купчина (стоманена рамка, азбесто-циментова тръба и др.).

Вътре в тръбата се поставя арматура и се излива бетонът.

Пространството между тръбата и земята е покрито с пясък и чакъл и също бетонирано. 

Обърнете внимание!   Благодарение на простотата и ниската цена, на територията на Русия този тип база се използва в 10% от случаите при избора на фундаментна основа.

Скутената фондация

Плаваща основа

 

Обхватът на използване - райони с ниски подпочвени води и слабо носещи, вдигащи, насипни почви. Самата конструкция е съвсем проста, а самата основа напълно защитава сградата от външни фактори и разрушения.

Плаваща основа

Технология на устройството

 

Технология на устройствотоВсичко започва с изкопаване на траншея според плана. Ширина - 50 см, дълбочина - 70 см. След това по цялата дължина на шахтата се установява серия от бутобетон. След това се поставя лента от армираща мрежа с ширина 35-40 см или 3-4 ленти от армировъчни пръти. Всички съединения се закрепват чрез заваряване или се свързват с метален проводник. След това се поставя вторият ред бутобетон и се изгражда мазето. 

След като всичко е готово, плаващата основа трябва да стои една седмица в мокро състояние и за 3 дни на сухо. Ако говорим за плаващи основи за малки структури, процесът е малко по-различен. Изкопата е изкопана с ширина 60 см. От тях 10 см е покрита с чакъл, а останалите 50 са пясък. Цялата маса е старателно напоена с вода, така че основата дава теч. Тогава всичко е обратно, за да достигне предишното ниво. На нивото на почвата на бетонните плочки се поставят под стълбовете. След това се монтират стълбове от тухли, чиято ширина е една и половина или две тухли. Допуска се използването на малки бетонни блокове. Всичко е покрито с покривен материал и е пристегнато от дъската, импрегнирано със съединение срещу гниене.

В този случай, ако има вода под основата, тя ще бъде навсякъде. Фондацията ще се движи равномерно. Така че, можете да се справите с проблемните области.

SOFIA- TRUST 

Позвънете сега:

Tei. +359 89 896-63-89, +359 88 237-78-66+359  88  768-65-82

1734, България, г. София, улица Професор Стефан Димитров, 2

Tel. +7 (499) 343-88-35, +7 (926) 437-46-49, +7 (987) 955-03-82

103220, г. Москва, ул.Башиловская, 20, корпус 1

Яндекс.Метрика

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?