Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Устройството на пода на втория етаж на дървени греди 

Частната ниска строителна конструкция през последните години става все по-популярна.Селските къщи и селските къщи, построени със собствени ръце, заемат все по-голям дял в общия обем на жилищата, пуснати в експлоатация. Най-популярният материал в частното строителство е дървото, което се дължи на неговата достъпна цена и лекота на обработка. Но не всички индивидуални разработчици имат достатъчно опит и знания, за да произвеждат самостоятелно целия спектър от строителни работи. Така че често има въпрос, колко правилно е да се полага етаж на втория етаж, при спазване на всички строителни спецификации и технологии.

Изисквания за изграждане на дървени подове

За да монтирате трайни и сигурни дървени подове между 1 и 2 етаж, трябва стриктно да спазвате наложените им технически изисквания.

Топлоизолационен слой

Ако дървеният под разделя горните и долните стаи с различна температура между тях над 10 ° C, ще е необходимо да се изгради топлоизолационен слой. Това е необходимо, например, при подреждането на етажите между първия етаж и мазето, коминът или между първия / втория етаж и неотопляемата таванска стая.

Видове дървени подове

Къщите имат мазе и таванско пространство и често оборудват таванското помещение. Видът на припокриването зависи от това, към което са представени различни изисквания в различни случаи.

Съществува следното подразделение на кодовете на лагерите по тип:

  • Припокриване на подове, което не изисква добра изолация, тъй като разделя жилищните зони. Основното изискване е добра шумоизолация;
  • таванското помещение, което отделя жилищното пространство от таванското помещение. В зависимост от това дали има отопляемо таванско помещение (таванско помещение) или няма отопление в помещението под покрива, подовата настилка е направена от необходимия изолационен материал. Но без да се проваля, се използва парна бариера, която елиминира образуването на кондензат;
  • мазе или мазе, служещи за границата между мазето. Тук на първо място е топлоизолацията, отрязвайки студа, идващ отдолу.

В зависимост от изискванията за настилката се добавят изолационни слоеве с определена дебелина, пароизолация или звукоизолирани материали.

Якост на гредите

При изграждането на пода на втория етаж върху дървени греди трябва да се обърне специално внимание на здравината на носещите конструкции. Безопасността на сградата зависи от това колко силни са дървените греди на подовете.

Съгласно Правилника за строителство за нискоетажни сгради с дървена ограничаване на натоварването на припокриването на първия етаж не трябва да надвишава 210 килограма на квадратен метър, на натиск върху дървения под на втория етаж - не повече от 180 кг / м, а за тавани тавани и тази цифра трябва да бъде. по-малко от 105 кг / кв. м.

Видео руски специалисти

Максимално отклонение

 

В допълнение, строителните стандарти изискват стойностите на отклонението на дървените греди на подовете. Според SNIP този коефициент не трябва да надвишава 1 до 250. Това означава, че максималното отклонение на дървените носещи конструкции по време на работа трябва да бъде по-малко от 4 мм на метър дължина на лъча.

Съгласно този стандарт отклонението на структура на лъча с дължина 4 m в центъра не трябва да бъде повече от 1,6 cm (4 m: 250 = 0,016 m). Ако в стаята ще бъде домакин на масивни мебели и домакински уреди, подови настилки като паркет и теракот и т.н., конструктивните изисквания за коравина се увеличава до 1 на 400.

Това означава, че деформацията не трябва да надвишава 2,5 мм на метър. За нежилищни тавани и тавани се допуска по-голям коефициент на отклонение от 1 до 200 (5 мм на 1 метър).

Съгласно стандартите за строителство, прагът на шумоизолация за вътрешните етажи на жилищните сгради трябва да бъде 50 dB. За да се гарантира това изискване, достатъчно е покриването на пода на втория етаж под покритието с минерална вата с дебелина 50 mm.

Дължина на носещите греди

 

Максималната допустима дължина на свободното огъване на дървени греди не трябва да надвишава 5 m за междуетажни и 6 m за тавански етажи. Ако проектната дължина на помещението е повече от 5 m, ще трябва да се монтира допълнителна опора под носещата греда. Факт е, че оптималната дължина на носещата дървена конструкция е 4 m.

С по-нататъшно увеличаване на дължината й е рязко намали скованост и силата на носещата конструкция и непропорционално увеличаване раздел лъч изисквания дебелина. 

Оптималната продължителност, която може да бъде покрита с дървени греди, е 2,5-4 m.

Максималната дължина на греда, изработена от кантирана дъска или дървен материал, тоест размахът, който може да се припокрива, е 6 m.

При по-дълъг педя (6-12 м) е необходимо да се използват модерни дървени греди, изработени от залепени греди дървен материал или дърво I-лъч, а можете да ги подкрепите и на междинни опори (стени, колони).

Tree - материал, достатъчно уязвима на външни влияния, особено на влага и огън, така че преди почивката с изграждането на носещи конструкции, всички елементи от дърво, за да бъдат обработени антисептични материали и забавители на горенето.

Греди

Строителни материали

 

Преди да започнете подаването на устройството на втория етаж върху дървените греди, трябва да направите списък на всички необходими материали. Това ще позволи по време на работа да се избегнат непредвидени прекъсвания и закъснения, причинени от необходимостта от закупуване на някои строителни материали.

В основата на целия дизайн на междуетажните дървени подове са греди. Те действат като носещи елементи, а силата на структурата зависи от тях. За тях обикновено се използва бара 100 х 200 mm.

Тази секция обикновено е достатъчна, за да осигури достатъчна твърдост при специфично натоварване от 400 кг на квадратен метър. Така че е необходимо да се съобразят със строителни наредби препоръчвани параметри: дължина педя от 4 м, а на терена между греди 550 - 600 mm Въз основа на тези параметри също е възможно да се изчисли необходимия брой греди.

Като материал за греди, най-често се използва бор. Това е най-добрият вариант за критерия "цена-качество": неговата дървесина е доста достъпна и в същото време има добри технически характеристики.

Барове силни дървесни видове (лиственица, дъб) рядко се срещат в търговската мрежа, а цената е далеч по-висока, и борова гора, след като подходящи за третиране на антисептици малко по-нисши в трайност ще използва същия лиственица.

Когато купувате дървен материал, трябва да изберете материал със сухо дърво. В противен случай след монтирането на гредите е възможно деформирането им по време на процеса на сушене - огъване и усукване.

Настилки

Обикновено подовата настилка се изпълнява на две нива: отдолу има чернови подове, върху които е положена изолацията, а отгоре - етажът за предварително завършване, монтиран отгоре на носещите пръти. Директно върху него се полага декоративно подово покритие.

За да определите естеството и количеството материал за подови настилки, трябва ясно да обмислите дизайна на подовете.

Гредите не могат да се пробиват за комунални линии!

Поставете допълнителна греда с необходимата височина на носещи греди.

Настилки

За довършване може да се използва широка гама от материали. Това може да бъде бордюр, шперплат, ПДЧ панели, MDF, OSB и др. Всеки от тези материали има своите предимства и недостатъци, като е запознат с който можете да изберете един от тях. За да се изчисли необходимото количество материал, достатъчно е просто да се изчисли площта на помещението.

Когато купувате строителен материал, трябва винаги да го купувате с марж от 10 - 15%, тъй като непредвидимите превишавания на материала са неизбежни по време на строителството.

Това ще ви спести от необходимостта да прекъснете работата и да закупите липсващата част.

Импрегниране

ИмпрегниранеЗа да се увеличи максимално живота на дървените конструкции, те трябва да се третират с антисептични материали.

Също така е излишно да се третира дървесината със забавители на горенето, което увеличава неговата пожарна безопасност.

За да изчислите необходимото количество импрегниране, трябва да прочетете инструкциите за употребата му - винаги е посочено приблизителното потребление на сместа на кв.м.

Хидроизолация

 

Хидроизолацияъй като дървото се страхува от влага, по време на строителството винаги се използват хидроизолационни материали.

Това може да бъде един свитък хидроизолация прилага за създаване на водоотблъскващ слой между подове и дървени конструкции горното покритие на или между дърво и тухли (камък, сгурия блок и т.н.).

За да се предпази дървото от влага, е възможно също така да се нанесе покритие от хидроизолация, създадено на базата на полимери или течен битум.

Ако е необходимо да се създаде бариера за шум или студ в структурата на таваните, се използват изолационни материали. Най-често се използват минерална вата за тези цели. Общият им брой по площ трябва да бъде приблизително равен на площта на стаята. 

 

Фиксиращи материали

За да фиксирате дървени подови елементи, трябва да закупите винтове, нокти, стоманени ъгли, болтове за закрепване и други консумативи. При закупуване на самозалепващи се винтове и нокти, трябва да се обърне внимание на тяхната дължина.

Според стандартите за здрава връзка, нокътът трябва да бъде 2/3 по-дълъг от дебелината на прикрепения елемент (дъска, лента). За самобръчкови винтове и винтове тази цифра може да бъде намалена до 50%.

Т.е. за надеждно закрепване към лъча на борда - "четиридесет" ще се нуждаят от нокти за 120 мм или самозаряди 80 мм дълги.

Монтаж на подове

След като всички необходими материали бъдат закупени и цялата подготовка е завършена, можете да продължите направо към строителните работи. Изграждането на вътрешни подови покрития може да се раздели на няколко основни етапа.

Монтиране на греди

Монтажът на носещи греди се извършва най-често на етапа на изграждане на стените на сградата. Преди полагането на носещите щанги, тяхната повърхност се обработва с всички необходими импрегнации.

След това техните краища са нарязани под ъгъл от 90 ° и частта, която ще бъде заградена в метални крепежни елементи, се превръща в 2-3 слоя хидроизолация на ролките.

Краищата на гредите обикновено са покрити с хидроизолационни съединения, но някои експерти съветват да ги оставят отворени, за да дадат свободен изход от влагата, съдържаща се в дървото.

Полагане дъски обикновено вземат в Стъпка 500 -590 mm, но в зависимост от очакваното натоварване на пода, както и дебелината на напречното сечение на гредата, тази цифра може да се намали или увеличи.

Изборът на интервала между гредите се влияе от техническите параметри на използвания материал за довършителния етаж.

Ако горната палуба се предвижда да бъде направена от инчов борд, шперплат или ПДЧ, разстоянието между гредите не трябва да надвишава половин метър, в противен случай подовете ще се огъват при ходене.

Подовите плочи трябва да са в една и съща равнина.

 

Монтиране на греди

Монтирането на опорните пръти започва от двете външни стени, докато гредите трябва да бъдат разположени на разстояние от 5 до 10 см. След инсталирането на двата екстремни ленти, монтираме останалата част, като задържаме необходимия интервал.

Особено внимание трябва да обърнете на хоризонталния наклон, когато всички греди на плочите трябва да лежат в една равнина. За тази цел, между двете релси на ръба, на ръба е поставена кант за оформяне на ръбове или плътно затегнатият низ.

Ако основата, върху която са поставени неравните пръти, е неравномерна, тогава за изравняване на хоризонталното ниво под краищата на гредите е необходимо да се инсталират ипотеки. За ипотеки се използва материал, устойчив на гниене и физическо натоварване - метални плочи, парчета керемиди и др.

За да регулирате нивото на гредите, дървените клинове не се препоръчват, тъй като те могат бързо да изгният, което ще доведе до падане на отделните греди и долната линия за навиване.

Трябва да изберете само висококачествен дървен материал, не по-нисък от първия клас. По време на изчисленията трябва да се вземе предвид, че натоварването на квадратен метър под може да достигне 210 кг, а максималното отклонение не трябва да бъде повече от 1/250 от дължината. Например, ако дължината на помещението на втория етаж е 5 м, тогава отклонението в центъра му не може да бъде по-голямо от 2 см. Това е максималната стойност, в някои случаи отклонението не може да надвишава 1/400 от дължината.

Гредите и подовете трябва да издържат до 180 кг / кв. м товар

 

Използване на специални метални крепежни елементи

Метални крепежни елементиТе се избират според размера на гредата и се завинтват или приковават към вътрешните повърхности на фасадните стени.

Гредите се вкарват в седалките.

Предимствата на метода са простотата и лекотата на инсталиране.

Недостатъци - носещата способност е намалена, закрепването е най-слабата точка и не може да издържи същите товари като гредата.

Защитата от пара

Защитата от параЗакрепете защитата от пара към долните равнини на гредите със телбод.

Припокриване от поне десет сантиметра, всички стави трябва да бъдат запечатани с лепяща лента.

Вече споменахме, че няма да е възможно да се направи кухина с плътно уплътнение, влагата във всеки случай ще намери пукнатини.

Но това не означава, че не е необходимо да се предприемат мерки за минимизиране на този процес.

Топлоизолация на пода

 

След изграждането на груби подове между греди образувани отделения, които, ако е необходимо, могат да бъдат пълни с топлоизолационни материали.

В този случай цялото пространство между гредите трябва да е гъсто запълнено. Запълнете празнината между гредите и листата от пластмасов уплътнител.

На върха на нагревателя е желателно покриването на хидроизолацията, което да го предпази от изтичане на влага от горе.
Сред много видове най-често се използват минерална вата.

Кое да избера?

Отговорът на въпроса трябва да се търси от всеки предприемач независимо, ние даваме само нашите препоръки

Може да се навие на руло или да се пресова, замести традиционната стъклена вата. Той има две реални предимства: не изгаря и не излъчва вредни химически съединения във въздуха. Недостатъци: висока цена, относително голямо тегло и хигроскопичност. Последният недостатък изисква специално внимание. Факт е, че памучната вата абсорбира влагата много бързо и изсъхва за дълъг период от време. Това означава, че дървените подови конструкции се експлоатират постоянно в условия на висока влажност и това изключително негативно се отразява на дълготрайността. Друг проблем на хигроскопичността - мократа памучна вата рязко повишава топлопроводимостта, ефективността на изолацията намалява значително.

Минерална вата

Полистиролова пяна

 

Полистиролова пянаМного потребители внимават с този материал, ефектът от антирекламата на конкурентите има ефект. Подобно, той изгаря и отделя агресивни химични съединения. Производителите на минерална вата разпространяват такава антиреклама, те имат свои лични икономически цели. Какво всъщност Съвременната полистиролова пяна се прави с помощта на иновативни добавки, поради това количеството на отделяните вредни вещества е намалено до стандартно приемливо ниво. Според тези параметри няма строги ограничения за полистирола, между другото, той е по-малко токсичен от някои лакове, използвани за мебели. Друго малко познато качество - модерната пяна не поддържа открито изгаряне, това е много важна характеристика на всички строителни материали. Разбира се, по отношение на пожарната безопасност, пяната е много по-ниска от минералната вата, но това не е толкова критично, колкото може да изглежда. На практика все още никой не е виждал как цялата къща изгаря, а подът с минерална вата остава невредим. Обратно, пожарникарите не спазват ситуация, при която само един етаж с пяна изолация е изгорял, а всички други конструкции не са засегнати от пожара. В случай на пожар няма голяма разлика с какъв материал сте изолирали пода на втория етаж, във всеки случай къщата напълно ще изгори. Но с цената на технологичността и издръжливостта на работа, подовете с изолация от пяна са много по-добри от дизайните с минерална вата.

Това са обективни сравнителни характеристики на два нагревателя, анализирайте информация и направете своите заключения.

Подови настилки за довършителни работи

Крайният етап ще бъде настилката на подовите настилки, които се закрепват върху носещите греди, като се използват самобръчкови винтове или пирони.

За тази цел материалът (дъски, OSB, шперплат) се нарязва по такъв начин, че тяхното съединение пада върху средата на бара. Довършителният етаж е основата за покритието - ламинат, линолеум, паркет.

SOFIA- TRUST 

Позвънете сега:

Tei. +359 89 896-63-89, +359 88 237-78-66+359  88  768-65-82

1734, България, г. София, улица Професор Стефан Димитров, 2

Tel. +7 (499) 343-88-35, +7 (926) 437-46-49, +7 (987) 955-03-82

103220, г. Москва, ул.Башиловская, 20, корпус 1

Яндекс.Метрика

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?