Ваш браузер устарел. Рекомендуем обновить его до последней версии.

Видове фундаменти по дизайн

 

Изборът на типа фундамент зависи от много фактори: материалът и дебелината на стените на бъдещата къща, дълбочината на подземните води, съставът, плътността и дълбочината на замръзване на почвите. Както вече споменахме, той може да се различава по своите конструктивни особености и вида на използваните материали за неговото изграждане.

По конструкция фондацията може да бъде:

  • лента;
  • колонен;
  • купчина;
  • монолитна плоча.

Нека разгледаме по-подробно тези видове фондации, за да изясним коя от тях да изберем за вашия дом или вила.

За предпочитане е да се постави фундаментна лента за голяма отопляема къща и при изграждането на мазето или избата под къщата. Тя е доста проста за производство, въпреки че изисква доста голямо количество материали и земни работи, особено ако е заровена на доста голяма дълбочина. Такива основи на къщата могат да бъдат подредени с помощта на тухлена зидария, каменни или бетонни блокове, както и монолитни - чрез изливане на бетон в окопи или кофраж. Дълбочината на фундаментните ленти за полагане може да бъде:

  • вдлъбната;
  • плитка дълбочина;
  • не е погребан.

Основата на колоната е по-икономична от гледна точка на потреблението на материал и вложените средства за нейното изграждане. Най-често той е доволен от изграждането на дървени къщи или конструкции от други леки материали. В същото време върху стълбовете на такава основа са положени носещи греди или върху тях са поставени решетки, монолитни стоманобетонни греди. В структурно отношение колоновите основи могат да бъдат бетон, камък или дърво.

Основите на купчините обикновено са подредени в случай на неравномерно деформиращи се нестабилни почви, слаби основи или на склонове. В същото време се различават:

  • висящи пилоти;
  • винтови пилоти;
  • стойки за пилоти.

Дължината на пилотите за частни къщи, обикновено 4-6 м и се определя чрез специални изчисления,
Купчина багажник   преминават през горните нестабилни почвени слоеве и прехвърлят натоварването от теглото на сградата към по-силните слоеве.
Висящи пилоти   държани главно чрез триене между тях и уплътнени по време на пилотиране на почвата.
Завийте пилоти   завинтва в земята като винтове.
Горните купчини от всякакъв вид са свързани скара   - монолитни греди.

Основа под формата на монолитна плоча   най-интензивният материал изисква голямо количество бетон и армировка. Препоръчително е такава база да се организира при изграждането на големи тежки сгради на нестабилни почви, с високи нива на подпочвените води, както и с неравномерно сгъстима почва.

Монолитна стоманобетонна плоча се прави на място, предварително планиран парцел за него и премахване на горния слой на почвата. По време на изграждането на такава основа задължително се подготвя рамка от армировка, която може да се използва и за стоманени пръти, тел с диаметър 5-6 мм и тръби.

Видове фундаменти по проект

SOFIA- TRUST 

Позвънете сега:

Tei. +359 89 896-63-89, +359 88 237-78-66+359  88  768-65-82

1734, България, г. София, улица Професор Стефан Димитров, 2

Tel. +7 (499) 343-88-35, +7 (926) 437-46-49, +7 (987) 955-03-82

103220, г. Москва, ул.Башиловская, 20, корпус 1

Яндекс.Метрика

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?